tiistai 18. joulukuuta 2012

Mehiläisvahakynttilöitä

Toissailtana mulla oli keittiössä kynttiläpaja ja lopputuloksena läjä puhtaita, luonnonmukaisia, halpoja ja eri kokoisia valontuojia pimeiden ja kylmien iltojen varalle. Nämä ovat kullankeltaisia ja kotimaisia, tuoksuvat vienosti hunajalle eikä kynttilöillä ole mitään tekemistä öljyteollisuuden tai palmuöljyn kanssa. Mehiläisvahakynttilät myös puhdistavat ilmaa vapauttamalla siihen negatiivisia ioneita. Tässäpä teillekin kynttilänvalamisohje (siksikin, koska minä en löytänyt internetin ihmeellisestä maailmasta kunnollista valamisohjetta nimenomaan puhdistamattomalle mehiläisvahalle, vaan sovelsin monia eri ohjeita):

1. Hanki sopivan kokoinen pala puhdistamatonta mehiläisvahaa. Oman 5,8 kilon kiekkoni kävin hakemassa mehiläistarhaajalta, ja sen kilohinta oli 4 euroa, mikä on hieman eri luokkaa kuin askarteluliikkeiden puhdistetuissa ja värjätyissä valmisrakeissa ja -levyissä. Jos vahapalasi on suuri, halkaise siitä sopivia kappaleita esim. kirveellä. Puhdistamattoman mehiläisvahakiekon pohjassa oleva röhnä on hyvä leikata irti vahanpaloista ennen sulattamista.
2. Hanki sopiva pätkä sydänlankaa. Itse käytin siihen tarkoitettua letitetyn näköistä puuvillalankaa, mutta varmasti muutkin luonnonmateriaalit käyvät hyvin, kunhan lanka on tarpeeksi paksua ja tukevaa.
3. Valmistele muotit, joihin aiot valaa kynttiläsi. Minä käytin lasipurnukoita ja kartonkisia leivosvuokia, mutta esim. maito- ja säilyketölkit ajaisivat asiansa myös loistavasti. Teippaa sydänlanka tai -langat keskelle muotin pohjaa ja katkaise se kerästä niin, että pystyt vielä solmimaan sen muotin yläpuolelle tulevan tikun tai muun pidikkeen ympärille (ensimmäisessä kuvassa malli). Kannattaa myös öljytä muotin sisäpinta ruokaöljyllä, etenkin jos et voi rikkoa tai repiä muottia kynttilän ympäriltä, kuten itse aion tehdä lasipurkeille.
4. Sulata mehiläisvaha vesihauteessa. Lämmitä kattilassa vettä ja sulata vaha siinä, erillisessä astiassa. Vaha sulaa n. 60 asteessa, joten veden ei tarvitse kiehua lujaa. Varo, ettet läikytä vahaa kuumalle hellalle tai veteen, sillä se syttyy herkästi palamaan. Kannattaa käyttää astiaa, jonka voit heittää menemään tai josta olet valmis raaputtamaan vahan veitsellä irti, sillä se tosiaankin takertuu kiinni astian pintaan.
5. Kun vaha on sulanut, kaada se muotteihin. Tarkista että sydänlanka on suorassa ja anna jähmettyä yön yli. Vaha painuu hiukan kasaan jäähtyessään. Älä kaada viemäriin edes sitä viimeistä sakkaista vahatilkkaa, sillä vaha voi tukkia viemärin.
6. Sytytä kynttilä ja fiilistele sen valaisevaa liekkiä, tai anna se eteenpäin lämmittämään ystävän kotia ja mieltä.

3 kommenttia:

 1. Oooh, ihanaa! :) Kiitos paljon ohjeista, täytyykin kokeilla omien kynttilöiden tekoa. Voikohan sekaan laittaa mitään tuoksuöljyjä, mitä luulet? Tiedätkö palaako mehiläisvahakynttilä hitaammin vai nopeammin kuin tavallinen steariinikynttilä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen että voi hyvin laittaa jotain sellasta minkä tuoksu sopii yhteen tuon mehiläisvahan hunajaisen ominaistuoksun kanssa! Noi palaa vähän tavallista hitaammin, kun toi aines on aika tinttua, mutta kestävätkin sitten pidempään. :) Mun testikynttilästä jäi reunat palamatta, oli ilmeisesti vähän turhan leveä malli yhdelle sydämelle, mut voihan ne jämät sitten sulattaa seuraavan satsin sekaan.

   Poista
  2. No, mut hyvä just jos on hitaammin palavia! Jes :) Kiitsat vielä!

   Poista