sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Falafelejä

Lupailin tuossa taannoin paljastaa käyttämäni falafel-reseptin, mikäli kyseiset tuotokset sählingistä huolimatta maistuisivat. Ja maistuivathan ne, paremmilta kuin hyviltä! Ohjeet itse falafeleihin ja kurkkuraitaan lainattu ihanan Saran blogista, pitaleipäohje löytyi jostakin googlettamalla.

Falafelit

Surauta blenderissä (tai sauvasekoittimella):
3 dl keitettyjä kikherneitä
2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
5-10 cm purjoa
1 rkl jauhoa
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
Lisää mausteita:
persiljaa
minttua/korianteria
1 tl suolaa
ripaus cayennepippuria
1 tl juustokuminaa
ripaus kanelia

Anna seoksen tekeytyä sitten jääkaapissa tunnin tai pari. Tämän jälkeen muotoile massasta palleroita ja pyörittele ne seesaminsiemenissä. Paista 225 asteessa uunissa noin 15 minuuttia. Meidän resepti oli hieman erilainen, purjon sekä maustevalikoiman puutteessa. Falafeleihin ei siis tullut persiljaa, minttua, korianteria eikä jeeraa, mutta tarpeeksi makua tuli timjamilla, basilikalla sekä joillain muilla mausteillakin. Uppopaistaa näitä ei kannata yrittää, sen verran höttöisiä kun ovat! Myös kikherneiden kanssa kannattaa muistaa, että niitä pitää liottaa ja keittää ennen käyttöä, paitsi jos käyttää valmiita purkkiherneitä. :-)

Kurkkuraita

Raasta 1/2 kurkku, mutta älä liian hienoksi.
Lisää siihen:
2 dl maustamatonta jugurttia
1 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
yrttejä (korianteria/minttua, itse käytettiin rakuunaa, timjamia ja basilikaa)

Sekoita ja anna maustua kylmässä jonkin aikaa.

Pitaleivät (8 kpl)

2½ dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
5 dl jauhoja (itse laitoin n. kolmasosan ruisjauhoja ja loput vehnäjauhoja)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Kauli pullat mataliksi pyöreiksi pitaleiviksi (halkaisija 15 cm). Anna leipien kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Paista 225-asteisessa uunissa n. 12 min. Onnistuneet pitaleivät kohoavat korkeiksi "kupliksi".
Eikun kokkailemaan ja syömään erilaisten lisukkeiden kanssa, nomnom! Meillä taisi olla paprikaa, oliiveja, fetaa, salsaa ja salaattia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti