keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Aikamatka pronssikaudelle

Käväistiin taannoin syyslomalla Raumalla harjoittamassa kotiseutumatkailua. Wanhan Rauman (josta juttua myöhemmin) lisäksi käytiin Sammallahdenmäen röykkiökalmistolla. Törmäsin paikkaan ensimmäistä kertaa Metallia matkassa -blogissa, ja vasta sen jälkeen muistin, että taitaapa siinä kasitien varressa jokin opastekyltti Sammallahdenmäelle olla! Huolimatta kymmenistä kyseisen kyltin ohi ajamisista en koskaan ollut käynyt paikassa (tai edes vaivautunut ottamaan siitä selvää), mutta röykkiöhaudat kuitenkin kuulostivat niin jänniltä, että pitihän niitä lähteä ihan varta vasten katsomaan.

Metsänpeikko ja käkkärämänty


Sammallahdenmäki on ollut UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalla vuodesta 1999 lähtien ja sinne on haudattu vainajia pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella. Vanhin hauta on ajoitettu vuosien 1300-1000 eaa välille. Haudoista on löydetty paasiarkkuja, hiiltä, luita ja katkennut rannerengas. Vainajat on laskettu kivistä muotoiltuihin paasiarkkuihin joko toisessa, puisessa arkussa tai eläimen taljaan kiedottuina, tai sitten polttohautauksen jäljiltä on haudattu pelkät luut. Esim. täältä voi lukea lisää.


Syksyisenä maanantai-iltapäivänä ei alueella näkynyt eikä kuulunut ristin sielua. Röykkiöhaudoilla ja kallioilla samoilu kävi siis ihan luontoretkestä. Paikka on muuten ollut aikoinaan merenrannassa. Itseäni säväytti etenkin ensimmäisessä kuvassa näkyvä Kirkonlaattiaksi ristitty hautarakennelma kaikessa täsmällisyydessään ja tasaisuudessaan. Asiaan kuului tietysti myös alueen pronssikautisten asukkaiden sekä heidän elämänsä ja hautajaisseremonioidensa kuvitteleminen, sillä ei tuollaisista kivikasoista muuten kovin paljon välttämättä saa irti. Jotkut hiidenkiukaista oli kaivettu auki ja ryöstetty aikoinaan, ja sitäkin toimenpidettä oli jännittävää kuvitella mielessään. Itsellekin tuli vähän luolamiesolo! Kyllä tätä voi suositella kaikille Satakunnassa pyöriville!


Ps. Tämä on tämän blogin kolmassadas postaus! Jestas sentään, mutta onhan tätä jo 3 ja puoli vuotta tullut pidetyksi. Eksyin lueskelemaan noita alkuaikojen merkintöjä, ja niistä kyllä huomaa että jonkin verran on (onneksi) taidettu niistä ajoista kasvaa. Mulla on tässä ollut sellainenkin fiilis, että blogi kaipaisi päivitystä, etenkin ulkoasun osalta. Varmaan vähintään pohjamallia pitäisi vaihtaa, tai siirtyä kokonaan bloggerista pois. Suosituksia? Myös vapaaehtoisia ulkoasun koodaajia otetaan vastaan!

2 kommenttia:

 1. Kiva postaus tuosta Sammallahdenmäestä! Se oli kyllä yksi viime kesän lempparikohteista, missä tuli käytyä. Tuli ihan uutta tietoakin paikan historiasta tätä lukiessa. En kyllä ymmärrä, miten aikoinaan kirjoitin hissan lukiossa, kun en muista mistään mitään.. :D

  Wordpress.com on hyvä vaihtoehto Bloggerille. Vähän modernimpi, vaikka ilmaisversiossa on ehkä vähän rajalliset muokkausmahdollisuudet. Kannattaa kuitenkin käydä kurkkaamassa. Bloggerista pitäisi myös saada kätevästi sinne siirrettyä suoraan vanhat postaukset jne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, onneks on aina google josta voi tarkistaa oleellisimmat asiat :D

   Joo, yritinkin siitä Wordpressistä ottaa selvää, mut vaikutti vaativan jonkun oman nettialustan mihin sen voi laittaa? En oikein tajunnut sitä, eikä tajunnut tuo tietokoneinsinöörikään :D

   Poista